Seyhan Adana eski evlerine deger katiyor
“Dis hekimligi müzesinde bilim ile sanati bulusturduk”
Prof Dr. Uzel “Müzede Anadolu-Türk tibbini taniyabilecekler”
Seyhan Belediyesi’nin kamulastirarak restore ettigi ve Çukurova Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Kurucu Dekani Prof. Dr. Ilter Uzel ile protokol imzalayarak hayata geçirdigi “Tip ve Dis Hekimligi Müzesi” gerçeklestirilen törenle açildi.
Kamulastirmasi ve restorasyonu Seyhan Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen ve Prof. Dr. Ilter Uzel’in 1972 yilindan beri biriktirdigi eserlerle donatilan Tip ve Disçilik Müzesi açilisina; Adana Valisi Süleyman Elban, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Sevkin, CHP 26. Dönem Adana Milletvekili Zülfikar Inönü Tümer, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Baskani Soner Çetin, Seyhan Belediyesi Meclis üyeleri, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Çukurova Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Kurucu Dekani Prof. Dr. Ilter Uzel, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, TMMOB IKK Sekreteri Erol Salman, Eczaci Odasi Baskani Mürsel Yalbuzdag, Mimarlar Odasi Adana Sube Baskani Ozan Tüzün, Dis Hekimleri Odasi Baskani Fatih Güler, CHP il ve ilçe Baskan veya yöneticileri ile ilgililer katildi.
ILTER UZEL “50 YILLIK BIRIKIMLE DOLU BUTIK MÜZE”
Pandemi sartlari dikkate alinarak gerçeklestirilen açilista konusan Çukurova Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Kurucu Dekani Prof Dr. Ilter Uzel, 50 yillik birikimi olan tip ve dis hekimligi aletleri, dis hekimligine ait orijinal ve tas baski kitaplar, gravür ve resimlerin sergilendigi müzenin bir “Butik Müze” oldugunu aktardi. Uzel söyle konustu;
“ANADOLU-TÜRK TIBBINI VE ÇUKUROVA’NIN TIPTAKI YERINI BULACAKLAR”
“Ziyaretçiler bu müzede, akilci tip etkinligin basladigi yer olan ebedi vatanimiz Anadolu’da gelisen Anadolu -Türk Tibbi’ni, antik çagdaki adiyla “Kilikya” simdiki Çukurova’nin ve Adana’nin bu etkinlikteki yerini bulabilecekler. 3 bin kadar Türkçe ve yabanci dillerde dis hekimligi kitabi, Dis hekimligi aletleri geçen yüzyildan kalma son derece nadir bir dis üniti ve klinik dolaplari müzenin ayri bir zenginligidir. Ayrica büyük Atatürk’ün üst çene kalibi, Enver Pasaya ait altin dolgulu çekilmis dis, Çanakkale savaslarindan kalan dis dolgulu ve ortodontik tedavili bir Anzak askerinin alt çenesi ve Ilk Türkçe matbu dis hekimligi kitabi da müzede sergilenmektedir. Ilk günden yakin destegini gördügümüz Seyhan Belediye Baskanimiz Sayin Akif Akay’a ve önceki dönem Baskan Zeydan Karalar’a tesekkür ediyorum”
AKAY “ADANA ESKI EVLERINI RESTORE EDIP ISLEVSEL HALE GETIRIYORUZ”
Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay “Adana eski evlerini restore ederek islevsel hale getirme uygulamasi örneklerinin begenilmesiyle bu konuda ciddi sekilde gelisme oldu” dedi. Baskan Akay söyle konustu;
“Tescilli kültür varligi yapi Baskan Zeydan Karalar döneminde kamulastirilip restorasyonu baslatilmisti. Restorasyon tamamlanarak kent kültürüne kazandirildi. Özellikle bu projede bilim ile sanat bulusturuldu. Bilim dogrulari sanat ise güzeli bulmaya yarar. Aslinda bilimsiz sanat, sanatsiz bilim olacak gibi degildir. Biz bu iki degeri önümüzdeki dönemde daha çok bütünlestirmek istiyoruz. Ilter Uzel hocamiz, bilimle baslayan etkinligini sanatla sürdürmüs ve onun katkisiyla da bugün Dis hekimligi müzesini açmis oluyoruz.
“VALIMIZIN KARARLILIGI NETICESINDE BU TÜR ÇALISMALARIN ARTACAGINA INANIYORUM”
Uzunca zamandir baslayan bu tür çalismalarin özellikte kisa zaman önce gelmis olmasina ragmen sayin Valimizin istegi ve kararliligi neticesinde artacagina ve sonuçlanacagini düsünüyorum. Bu müzenin, kentimizde Saglik Turizmine katki sunacagina ve Dis Hekimligi ve Tip tarihi ile ilgili arastirma yapan akademisyenler için de zengin bir kaynak olusturacagina inaniyorum. Türkiye’de benzeri olmayan tematik Müzenin olusumuna eserleri ve bilgisiyle katki sunan Prof. Dr. Ilter Uzel’e de bir kez daha tesekkür ediyorum.”
VALI ELBAN “ADANA’NIN HAFIZASI VE KIMLIGI TEPEBAG’DA”
Tepebag’in Adana için çok önemli oldugunu ifade eden Adana Valisi Süleyman Elban “Adana’nin hafizasi, kimligi bu alanda. Dolayisiyla Adana’nin gerçek kimligini göstermek ve hafizasini genç nesillerimize aktarabilmek için basta Valiligimiz olmak üzere Adana Büyüksehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi, vakiflarimiz ve ilgili kuruluslarimiz el birligi ile buranin yasayan ve gerçek Adana kimligini temsil eden bir yer olmasi için çaba gösteriyoruz.” dedi. Vali Elban söyle konustu;
“BU PROJE IKI AYRI ÖNEMI TEMSIL EDIYOR”
“Prof. Dr. Ilter Uzel Dis Hekimligi Müzesi iki ayri önemi temsil ediyor. Müzemizin öncelikli önemi, Tepebag’daki çok kiymetli tarihi eserlerin birine örnek olmasidir. Yikilmaya yüz tutmus bir binanin onarilarak tamamen aslina uygun olarak ortaya çikmasi, Adana’nin kendi tarihine ve Tepebag kimligine olan degeri gösteriyor. Bu müzenin bir diger önemi ise bilindigi üzere Adana bir saglik sehri. Ülkemizde çok da örnegi olmayan bir tematik müzenin açilmasi, Adana’nin bir saglik sehri oldugunun vurgulanmasi ve bu alanda derinlige ve yetismis insan gücüne sahip oldugunu göstermesi açisindan çok önemlidir. Bu güzel iste katkilari olan herkese çok tesekkür ediyorum. Emeklerine, ellerine saglik. Bu müzemizin Tepebag’da yapilacak güzel restorasyonlara örneklik teskil edecegine, bu bölgenin ayrica kültürel anlamda yasayan bir sehir olmasina vesile olacagina inaniyorum.”
DIS HEKIMLIGI MÜZESININ KURDELESI KESILDI
Konusmalarin ardindan Vali Elban, Baskan Akay, Baskan Çetin ile milletvekilleri, rektörler ve ilgililerce Türkiye’nin ilk Dis Hekimligi Müzesinin açilisi gerçeklestirdi. Konuklar daha sonra müzede yer alan eserleri incelediler.
Bu arada Seyhan Belediyesi’nce, Adana ve Türkiye'de saglik alaninda bir ilk olan Dis Hekimligi Müzesinin gelecek nesillere bilgi ve belge aktarimini sürdürmesi için Kültür ve Turizm Bakanligina ‘özel müze’ olarak tescili için de basvuruda bulunuldu.